
August 3, 2011 
 
 
 
Mr. Bob McGrew, Manager 
Houston Musicians Federal Credit Union 
609 Chenevert 
Houston, TX  77003 
 
Re:  Musical Instrument Loans as Member Business Loans 
 
Dear Mr. McGrew: 
 
You have asked if loans in excess of $50,000, in the aggregate per member, made to 
the credit union’s members for the purchase of musical instruments are considered 
member business loans (MBLs).  As explained below, the loan is an MBL.   
 
MBLs are defined as any loan, line of credit, or letter of credit, in an amount of $50,000 
or more, and where the borrower uses the loan proceeds for a commercial, corporate, 
other business investment property or venture, or agricultural purpose.  12 U.S.C. 
§1757a(c)(1); 12 C.F.R. §723.1(a),(b).  Other exemptions may apply but are not 
relevant to the discussion here.  In your letter, you indicated the credit union makes 
loans to professional musicians for the purchase of musical instruments and that, 
without these instruments, the member would not be employed.  You note, however, the 
IRS does not consider the interest on these loans to be a business deduction for the 
member and also provided a legal opinion from your counsel stating the loan should be 
considered a personal loan, just like an automobile.   
 
We do not consider IRS treatment of an expense to be determinative of whether a loan 
qualifies for MBL treatment under NCUA Part 723.1   Similarly, the fact that an item may 
be purchased for a non-business purpose is not controlling.  For example, a $50,000 
loan to purchase an automobile for use as a taxicab or package delivery truck is an 
MBL and not a personal loan.  It is the loan’s actual purpose and amount, absent any 
applicable exemptions, that determine whether the loan is an MBL.   
  
It is our view the instrument loan provides a means for your professional musician 
members to purchase a musical instrument for use in their trade as paid musicians.  
The musical instrument is a tool of the musician’s trade and is acquired for use in a 
business capacity.  Therefore, where a loan to a member for this purpose totals $50,000 

                                            
1
 While you did not submit any IRS documentation in support of your statement, we found in our research 

that IRS rulings addressing the deductibility of business expenses are fact specific and often turn on 
whether an individual is determined to be an independent contractor or an employee; an expense is 
ordinary and necessary for an existing trade or business; or, the taxpayer is able to provide required 
documentation to substantiate the expense.  Consequently, a disallowed business expense deduction 
does not indicate an IRS determination that the underlying activity is not a trade or business.   
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or more when aggregated with other such loans to the member,  the loan is an MBL and 
subject to Part 723.   
 
Additionally, you mentioned Houston Musicians’ long history of making instrument loans 
to its members.  We encourage you to discuss your credit union’s possible qualification 
for an exception to the aggregate MBL limit, as either a credit union chartered for the 
purpose of making MBLs or as a credit union with a history of primarily making MBLs, 
with the region.   
 
If you have any questions, please contact Staff Attorney Linda Dent, or me, at (703) 
518-6540.   
 
     Sincerely, 
 
           /s/ 
 
     Hattie M. Ulan 
     Associate General Counsel 
 
GC/LKD:bhs 
11-0734 
 
cc:  C. Keith Morton, Director, Region IV 


